KIŞ AYLARINA GEÇMEDEN SÜPER BİR BAĞIŞIKLIK İÇİN NELER YEMELİYİZ?
Havaların soğumaya başlamasıyla beraber hastalıklar sıralanmaya başladı. Sabah yorgun uyanmalar, gün içerisinde enerji düşüklükleri hepsinin nedeninin bağışıklık sisteminizin zayıflamış olma ihtimalinden kaynaklandığını söylesem.
Bağışıklık sistemi vücudu patojenlere (bakteri, virüs vb.) karşı koruyan en önemli savunma sistemidir. Mevsimsel değişiklikler, stres, uyku düzensizlikleri, yetersiz ve dengesiz beslenme bağışıklık sistemini zayıflatarak, vücudu hastalıklara açık hale getirmektedir. Aşırı alkol tüketimi, yağlı beslenme, hava kirlilikleri, kimyasallar, genel hijyen kurallarının yerine getirilmemesi, aşırı kilo gibi etkenler vücudumuzda "serbest radikalleri" oluşturur. Serbest radikaller hücrelere hasar vererek akut ve uzun süreçte de birçok kronik hastalığa zemin hazırlar. Tüketeceğimiz birçok besinde bulunan antioksidanlar ise bu serbest radikalleri yok ederek, bağışıklık sistemimizin güçlenmesini sağlamaktadırlar
Peki ya hangi besinler bağışıklı sistemimizi kış aylarında koruyor?
1-Soğan ve Sarımsak
Bu iki besin içerdikleri kükürtlü bir bileşik olan allisin sayesinde antibakteriyel, antifungal ve antiviral özelliklere sahiplerdir. Halk arasında da doğal antibiyotik olarak bilinen bu iki besini serbest radikallerin atımını arttırmak ve kolesterol düzeyinizi azaltmak için tüketebilirsiniz.
2-Kivi
Herkes turunçgillerin C vitamini içerdiğini ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için portakal, mandalina, greyfurt tüketilmesi gerektiğini bilir. Ancak 100 gram portakalda 52 mg bulunurken; 100 gram kivide 92.7 mg C vitamini bulunmaktadır. 75 gramlık orta boy bir kivi günlük ihtiyacımız olan C vitaminini karşılayacaktır.
3-Zencefil
Modern ve geleneksel tıpta çokça tercih edilen bu besini ve toz formunu sıkça duymuşsunudur. İçeriğindeki gingerol adı verilen aktif bileşik sayesinde antiinflamatuar ( enfeksiyonu önleyici) etkisi mevcuttur. Serbest radikallerin oluşmasını önler. İçerdiği sodyum, demir, potasyum, magnezyum, folik asit ve çinko sayesinde bağışıklık sisteminizin güçlendirir.
4-Yulaf
Bir polisakkarit türevi olan beta-glukan bağışıklık sistemimizin ilk savunmasını yapan hücrelere bağlanarak bağışıklık sistemini aktive etmektedir. Yulaf en zengin beta-glukan kaynaklarından biridir. Günlük beslenmenize yulaf unu, yulaf kepeği ya da yulaf ezmesini yerleştirebilirsiniz.
5-Kefir
Probiyotikler yardımıyla sağılık bağırsaklara sahip olabiliriz. Yapılan çalışmalar göstermektedir ki sağlıklı bağırsak demek sağlıklı insan anlamına gelmektedir. Bundan dolayı günde 1 su bardağı kefir tüketilmesi önerilmektedir. Bir bardakta günlük A vitamini ihtiyacının %10’ununu, kalsiyum ihtiyacının %30’unu ve C vitamini ihtiyacının %4’ünü almak mümkündür. Kefirde bulunan B12, B1, biotin ve K vitaminleri genel sağlığa katkıda bulun
6-Zerdeçal
Aktif maddesi curcumin olan zerdeçalın diğer bir adı da Hint safranıdır. Curcumin antiinflamatuar ve antioksidan etki göstermektedir. Serbest radikalleri tek başına yok edebildiği gibi vücudun antioksidan enzimlerini uyararak üretimini teşvik eder.
7-Somon, Uskumru ve Ton Balığı
Yüksek oranda omega 3 içeren bu balık türleri, viral, bakteriyel ve paraziter enfeksiyonların vücuttaki direncini azaltarak immün sistemi desteklerler. Hücre zarının yapısında bulunan bu yağ asidinin hücre yenilenmesi ve sistemlerin doğru çalışması için gereklidir. Çünkü ancak vücudumuzdaki tüm sistemler iyi çalışırsa bağışıklık sistemi de iyi çalışabilir.